Virala könssjukdomar

Virala könssjukdomar

Virala könssjukdomar får man av virus som främst smittar vid sexuellt umgänge. Förutom könsherpes så är även könsvårtor som orsakas av papillomvirus och HIV som orsakas av humant immun bristvirus  virala könssjukdomar.
Virala sjukdomar ger till en börja inte några synbara symtom, men genital herpes och vårt herpes kan ge vårtliknande utslag på och omkring underlivet. Det kan även uppstå blås  liknande utslag som känns obehagliga. Genital herpes kan ge sporadiska utbrott som går över efter en kort tid.

Hur behandlar man virala könssjukdomar?

Tre effektiva behandlingar mot könsvårtor är Aldara,Condyline och Wartec.
Tre läkemedel mot genital herpes är Famvir,Valtrex och Aciclovir.

Bakteriella könssjukdomar
Dessa är:
Klamydia
Gonorré
Syfilis
Mycoplasma genitalium
Ospecifik Uretrit
Vaginal bakterios

Av dessa är klamydia den vanligaste bakteriella könssjukdomen.

Hur behandlar man bakteriella könssjukdomar?
De flesta bakteriella genitala könssjukdomar kan behandla med en antibiotika kur, men först bör orsaken till infektionen klargöras med ett test innan eventuell behandling sätts in. Det finns möjlighet till gratis klamydia test i dom flesta kommuner i Sverige. Det finns även tester för dom flesta könssjukdomar att beställa online.

Behöver du hjälp?

Tror du att du har drabbats av någon könssjukdom är det klokt att besöka en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få svar på dina frågor. Vill du ha hjälp via telefon kan du ringa vårdguiden på telefon nummer: 1177 så får du sjukvårdsrådgivning.

 

Åter till behandla könsherpes