Skillnad på mun och Könsherpes

I denna artikel från  https://svenska.yle.fi/artikel/2010/04/01/herpes-skillnaden-mellan-mun-och-genital får du en fördjupad förståelse för HSV1 och HSV 2 och var  på kroppen du kan drabbas av dessa.  Du får även veta mer om vad du kan göra för att motverka spridning av herpes.Här följer denna intressanta artikeln.

”Vilken är skillnaden mellan den herpes man får på läppen och den man får i underlivet? Kan herpes på läppen smitta till underlivet vid oralsex och vice versa? Kan man få herpes på t.ex. fingret om man petar på en blåsa?

Läppherpes förorsakas normalt av viruset herpes simplex 1 och genitalherpes av herpes simplex 2. Det är frågan om två olika virus, som båda hör till gruppen herpesvirus, dit också de virus som förorsakar t.ex. vattkoppor och mononukleos hör.

Viruset kan smitta från mun till underliv eller från underliv till mun. I mellan 10 och 20 procent av fallen hittar man herpes simplex 1 i underlivet eller herpes simplex 2 på läppen.

I princip kan man få en herpesinfektion var som helst på kroppen. God handhygien är viktig för att viruset inte ska spridas. På fingrarna kan viruset förorsaka smärtsamma bölder.

En herpesinfektion i ögat kan förorsaka en hornhinneinflammation och kräver besök hos en ögonläkare.

Hos atopiker kan infektionen ibland förorsaka utbredda utslag, s.k. eczema herpeticum, främst i ansiktet och på huvudet. Ett obehandlat eczema herpeticum kan vara ett livshotande tillstånd. Infektionen sköts med virusmedicin i tablettform.

Då patienten, oftast som barn, smittas av herpes simplex 1 kommer ibland de första blåsorna i munnen och i svalget. Då viruset senare aktiveras sätter sig blåsorna oftast på läppen.

Primärinfektionen vid herpes simplex 2 uppstår oftast på könsorganen, men kan senare ge upphov till blåsor också på skinkan och vid korsryggen.

I samband med den första infektionen kan också allmänsymptom som feber, huvudvärk och muskelvärk förekomma. I sällsynta fall kan viruset förorsaka en allvarlig herpesenkefalit (hjärninflammation).

Viruset kan bli kvar i kroppen i inaktiv form. Hos många som smittats med herpesvirus aktiveras viruset då och då och ger upphov till nya blåsor. Fysisk eller psykisk stress, förkylningar, sol och menstruationer kan vara faktorer som utlöser en ny infektion.

Virusmedicin i tablettform lindrar symptomen och förkortar sjukdomsförloppet. Medicinen kan också tas i förebyggande syfte, t.ex. inför resor eller om infektionerna är täta.

Herpes kan smitta också när viruset är latent, även om smittan vanligen sprids från synliga blåsor.

Herpes kan smitta från mor till barn under förlossningen. Om den blivande mamman har en aktiv herpesinfektion när det är dags att föda förlöser man babyn med kejsarsnitt. ”

källa:https://svenska.yle.fi

Hoppas att du fick lära dig lite mer som gav dig en bättre kunskap om herpes typerna.

Vill du veta mer om olika typer av behandlingar kan du läsa mer här Behandla Könsherpes