Män

Hur får män könsherpes?

Det smittar genom direkt kontakt vid sex. Munherpes (hsv1) Kan smitta till penis vid oralsex.
När män får könsherpes uppstår ofta blåsor och sår på penisen ofta kring förhuden. Blåsorna blir till sår och läker ut efter ett par veckor utan ärr bildning. Herpes sår kan även uppkomma vid pungen kring anus och på skinkorna.

Genom analsex kan herpes smitta till ändtarmen orsaka flytningar och ge smärta i ändtarmen.
Som vi tidigare har nämnt så finns det inget botemedel, man bär på viruset hela livet. Efter primärinfektionen så brukar män får lindrigare symtom och utslag.

Man behöver inte behandla herpes

Såren kan vara smärtsamma och orsaka ett rejält obehag. Det finns effektiva läkemedel mot könsherpes och munherpes som kan ha en förebyggande effekt och även lindra och minska herpesutbrotten. Om man endast har lindriga besvär så är det inte nödvändigt att behandla herpesutbrottet. För  att medicineringen ska ha bäst effekt ska den sättas in så snart som möjligt.

Hur påverkas man av Genital herpes

Det är väldigt olika hur man påverkas av genital herpes. Vissa får endast ett par lindriga utbrott och en del personer får regelbundna utbrott under flera års tid. Om man har regelbundna utbrott kan det eventuellt behövas medicinering som förebygger utbrotten. När man blir äldre så brukar i regel utbrotten avta. Viruset är helt ofarligt!
På start sidan finner du ytterligare information om hur du kan behandla könsherpes.

Prata med din partner och besök vårdcentralen om du vill ha mer råd och tips på förebyggande åtgärder.