Könssjukdomar

Vanliga könssjukdomar

Som vi tidigare har nämnt så är kondylom och könsherpes dom vanligaste könssjukdomarna. Könssjukdomar kallas även för  STI/STD, som är den engelska förkortningen för Sexually Transmitted Infections and Diseases, dvs sexuellt överförbara infektioner eller sjukdomar.

Könssjukdomar sprids via sexuella kontakter och smittan sprids via könsorganen munnen eller ändtarmen. Risken att drabbas är störst om man har samlag eller analsamlag.

Använd kondom

Enklaste sättet att minska risken att drabbas av vanligaste könssjukdomar är att nyttja kondom. Är du ovan att trä på kondom kan det vara bra att träna på egen hand, så att du känner dig trygg och bekväm när den ska nyttjas. Idag finns det mängder med tunna,sköna och billiga kondomer.
Många vanliga könssjukdomar ger lindriga eller inga besvär, detta medför att dem är svåra att upptäcka.
Här följer en  kort sammanställning av några vanliga könssjukdomar.
Kondylom
Smittar vid sex och samlag. Vanliga symtom är vårtor på eller kring könsorganet. Kan behandlas med receptbelagd medicin mot vårtorna.
Genital herpes
En virussjukdom som smittar vid sex. Eventuella symtom är klåda och sveda vid könsorganet. Kan vid svåra besvär behandla med recept belagd medicin.
Gonorré
Orsakas av en bakterie som kan ge infektioner i könsorganen,ändtarm och i svalget. Vanligt förekommande symtom är gula och illaluktande flytningar och att det svider när man kissar. Gonorré behandlas med antibiotika.
Klamydia
Smittar som övriga också via sex och samlag. Även här är den vanligaste symtomen att det svider när man kissar. Den botas med en antibiotika kur.

Bilder på vanliga Könssjukdomar

Det kan vara svårt att veta om och vilken könssjukdom man har drabbats av vill du se bilder på vanliga könssjukdomar som gonorré kondylom och könsherpes kan du besöka euroclinix.net.

Vill du ha vård kan du besöka Vårdcentral,Ungdomsmottagning,hud och könsmottagning.
Vill du ha mer information online besök rfsu.se

 

Åter till behandla könsherpes